parketvloer

Parketvloer

Een parketvloer is een houten vloer, die vaak jarenlang meegaat. Bij de keuze voor parket moet u dan ook rekening houden met hoge prijzen en jaarlijks onderhoud. Daarentegen haalt u met een parket vloer een warme sfeer in huis, en heeft u een vloer die niet snel verkleurd of beschadigd.

Op deze pagina vindt u enkele feitjes over parketvloeren, zoals de benodigde ondervloer, de methodes voor het vloer leggen, en het belang van een keurmerk. Daarnaast wordt een klein overzicht gegeven van de beschikbare merken en de prijzen waar u dan aan moet denken.

Heeft u na het lezen van deze informatie nog meer vragen? Wilt u weten wat de prijzen zouden zijn voor een parket vloer bij u thuis? Of wilt u verschillende offertes op prijzen en kwaliteit met elkaar vergelijken? Neem dan contact met ons op via het offerteformulier.

Waarom kiezen voor een parket vloer

Er zijn verschillende argumenten waarom u zou moeten kiezen voor parket op uw vloer. Ondanks de hoge prijzen brengt parket namelijk enkele voordelige pluspunten met zich mee.

  • De eerste hiervan is de isolatiewaarde van een parketvloer. Houten vloeren kunnen makkelijk bijdragen aan de verwarming van uw woning, en hierdoor ook aan de vermindering van uw stookkosten. De isolatiewaarde van uw vloer wordt aangegeven met een Rc-waarde: kies voor een goede isolatie voor parket van minimaal 10mm dik.
  • Een tweede voordeel van parketvloeren is de warme uitstraling. Met hout haalt u, ongeacht het product, een heerlijk rustieke sfeer in huis. Dit is vooral tijdens de wintermaanden een aanrader.
  • Tot slot hebben parketvloeren een lange levensduur. Doordat de vloeren eenvoudig te herstellen zijn met een jaarlijks schuur en lak beurt, bent u verzekerd van een lang gebruikersplezier.

Natuurlijk kennen parketvloeren ook enkele nadelen. Zo zijn de prijzen van parket vrij hoog, en is een parketvloer niet bestand tegen water. Daarnaast is hout een natuurlijk materiaal, wat leidt tot uitzetting en krimping; hierdoor kan de vloer ligt veranderen.

De ondervloer voor uw parketvloer

Voordat u parket legt moet de ondervloer aan een aantal eisen voldoen. Als u de vloer op een bestaande vloer wilt plaatsen dan is het belangrijk dat de ondervloer vlak, schoon en droog is. Deze mag ook niet veren zodat het stevig genoeg is om de parketvloer op te plaatsen. U kunt er ook voor kiezen om een parketvloer op beton te leggen. In deze situatie mogen er geen scheuren of oneffenheden in het beton zitten. De grond kan het beste worden geëgaliseerd. Met deze en nog meer voorwaarden dient u voor het leggen van de nieuwe vloeren rekening te houden. Daarom is het verstandig bij een expert te rade gaan. Deze weet precies waar op gelet moet worden en hoe de ondervloer geschikt gemaakt kan worden voor de nieuwe parketlaag.

parket leggen

Parket leggen

Het leggen van parket op uw vloer vereist enige handigheid. Bovendien moet u er zeker van zijn dat u de benodigde materialen in huis heeft en geruime tijd om de klus uit te voeren. Een goede voorbereiding is dus van groot belang. Wilt u er zeker van zijn dat de parketvloer zonder problemen wordt gelegd, dan kunt u het beste contact opnemen met de plaatselijke specialist. Mocht u het toch zelf willen proberen: hieronder volgt een eenvoudig stappenplan, voor het bedekken van een vloer met parket.

  • Zorg voor een egale ondervloer, die tevens droog is. Daarnaast is het belangrijk om oude plinten te verwijderen en verende vloerdelen te stabiliseren.
  • Leg daarna het parket op de vloer, in het vooraf bepaalde patroon. Volg hiervoor de bijgeleverde instructies.
  • Wanneer het parket ligt, is het belangrijk alle spullen weg te ruimen, hierna kunt u de plinten gaan leggen.
  • Een etmaal na het leggen kunt u zorgen voor de afwerking. Schuur de vloer lichtjes en zet hem daarna in de was, lak, of beits.

Het belang van een houtkeurmerk voor uw vloer

Om uzelf te verzekeren van de goede kwaliteit van uw parketvloer, is het van belang te kiezen voor hout met een houtkeurmerk. Hiermee voorkomt u houtrot of vochtschade in de vloer. Er bestaan verschillende keurmerken voor hout.

Ten eerste is er het FSC keurmerk. Dit staat voor de Forest Stewardship Council: een keurmerk voor verantwoord bosbeheer. Met een FSC keurmerk bent u ervan verzekerd dat het rooien van het hout op een sociale, ecologische, en economische neutrale wijze gebeurt. Ga naar fsc.nl voor meer informatie.

Een tweede, minder bekend houtkeurmerk is de PEFC. Hiermee wordt het Programme for Endorsement of Forest Certification aangeduid. Hoewel ook het PEFC keurmerk wereldwijd staat voor verantwoord bosbeheer, wordt het in Nederland niet vaak gebruikt. Hout dat ergens anders vandaan komt kan echter wel het PEFC keurmerk dragen. Meer informatie? Ga naar de website van PEFC Nederland.

Laat uw parketvloer leggen door een vloerenspecialist.

Vraag geheel vrijblijvend offertes aan via het offerteformulier!

Offertes aanvragen

Prijzen en merken

Een vloer van parket kan in verschillende prijsklassen vallen. De prijzen worden onder meer gebaseerd op het soort hout, de kwaliteit van de vloer, het benodigde onderhoud en de isolatiewaarde. Het is dan ook heel lastig om u van een precies overzicht van prijzen te voorzien. In onderstaande tabel vindt u enkele prijzen voor een parket vloer. Deze prijzen kunnen echter per leverancier verschillen, en vormen dan ook alleen een indicatie. Daarnaast zijn de prijzen afhankelijk van het gekozen merk. Een erkend merk zal vaak duurder zijn, dan het huismerk van de plaatselijke bouwmarkt. Toch hoeft u niet direct te kiezen voor het duurste merk, de kwaliteit van sommige huismerken is ruim voldoende. Wilt u een parketvloer met zeer lange levensduur en erg hoge kwaliteit, kies dan voor een op maat gemaakte vloer van een houtspecialist. De prijzen hiervan lopen sterk op, maar garanderen wel topkwaliteit.

Prijstabel: houten vloeren prijs per m²

Soort vloer excl. leggen Prijs per m²
Massief houten vloer €45,- tot €170,-
Multiplank lamelparket (2-laags) €35,- tot €115,-
Lamelparket (3-laags) €25,- tot €55,-
Ondervloer €1,- tot €10,-

*Let op: dit zijn gemiddelde prijzen per m², inclusief btw en exclusief het leggen. Voor exacte kosten vraagt u gratis offertes aan.

vloerenspecialist

Gratis en vrijblijvende offerte

Voor een precies overzicht van de prijzen van een parketvloer in uw woning, kunt u het offerteformulier invullen. Wij sturen u zo snel mogelijk verschillende offertes van leveranciers uit uw regio, opdat u deze zelf vergelijkt op prijs en aanbod. Voor welke leverancier u echter ook kiest: kwaliteit en professionaliteit zijn gegarandeerd. Interesse in een laminaatvloer of plavuizen? Dat is ook een optie.